Kravix - 2010-05-16 12:21:02

Jest wiele przepisów na Yakitori ale podam ten na którym ja sam bazowałem. Yakitori są to szaszłyki robione na grillu lecz można je też zrobić w warunkach domowych na patelni.

Orgynalny przepis jest robiony z wołowiny/wątróbką ale można go zastąpić oczywiście mięsem z kurczaka...
Są 4 formy... chociaż może i więcej :D nie jestem pewien. (I oczywiście można je robić w dowolnej kolejności)

1. Całe Yakitori z mięsem z kurczaka.
2. Całe Yakitori z mięsem wołowym.
3. Na przemian mięso kurczaka z porem.
4. Na przemian papryka z grzybami

SOS - MARYNATA
Sos/marynata przygotowywana jest z Sake, Sosu sojowego oraz słodkiej odmiany wódki ryżowej(Nie pamiętam nazwy). Lecz w Polskich warunkach Sake można zastąpić czystą(Polecałbym coś droższego niż 17zł za 0,5L) a te słodką wódkę można zamienić winem słodkim lub pół słodkim(bardziej polecam słodkie i też nie za 9.99zł). Potrzebny też będzie cukier oraz sos do Teryiaki?   chociaż można go pominąć xP

Proporcje Sosu/Marynaty są sprawą indywidualną... w większości przepisach jest 100ml sosu sojowego/50ml Sake/50ml Mirin(przypomniałem sobie nazwę :D tej słodkiej wódki) oraz 1.5 - 2 małe łyżeczki cukru.

Wszystkie składniki wyżej dodajemy razem i mieszam, następnie dodajemy do tego kawałki kurczaka(Kawałki powinny być średniej wielkości by nadawały się na szaszłyki) i zostawiamy w lodówce na 5h (Mnie wystarczyło 4h)

Kiedy kurczak w marynacie będzie gotowy można zacząć go nadziewać na szaszłyki (moje było kurczak-por-kurczak-por... itd.)

Następnie na patelnie z odrobiną rozgrzanego oleju kładziemy Yakitori i smażymy je obracając co jakiś czas by wszystkie strony kurczaka były przyrumienione, można też polewać odrobiną sosu podczas smażenia... (UWAGA: CHOLERSTWO STRASZNIE PRYSKA :D JAK SIĘ ZŁĄCZY OLEJ Z SOSEM SOJOWYM)

Inną formą pieczenia jest wsadzenie tego na tace z folią do piekarnika... niestety nie wiem jaka temperatura powinna być :/ ale powinno być pieczone szybko by kurczak nie wysechł... do 10 - 12min.(Z tym że należy raz wyjąć i przekręcić Yakitori)

Po upieczeniu/usmażeniu należy Yakitori potraktować odrobiną sosu teryiaki.

I już... >_>

http://www.the-morrison-family.org/pictures/cooking_club_japanese/medium/yakitori-009.jpg

Zrobiłem to raz eksperymentalnie w domu... i nie zostało wiele dla mnie :/

Iwaya - 2010-05-16 20:52:44

no no, wygląda smakowicie :) Mówisz że te 4h wystarczyły żeby kurczak przesiąknął marynatą ? Tego pora do marynaty też wrzucamy czy on tak tam na surowo idzie ^^: ?

Kravix - 2010-05-16 20:58:25

Iwaya napisał:

Tego pora do marynaty też wrzucamy czy on tak tam na surowo idzie ^^: ?

Por idzie surowy :)
Do marynaty ląduje tylko kurczak lub inne mięso.

KatadziinaChan - 2010-05-16 21:05:35

Wygląda dosyć ciekawie, ale raczej się nie zmuszę, żeby coś takiego przyrządzić. Powiedzmy, że nie przepadam za kurczakiem xD

more ciechocinek noclegi