Kravix - 2010-05-16 12:21:02 |
Jest wiele przepisów na Yakitori ale podam ten na którym ja sam bazowałem. Yakitori są to szaszłyki robione na grillu lecz można je też zrobić w warunkach domowych na patelni.
Orgynalny przepis jest robiony z wołowiny/wątróbką ale można go zastąpić oczywiście mięsem z kurczaka... Są 4 formy... chociaż może i więcej :D nie jestem pewien. (I oczywiście można je robić w dowolnej kolejności)
1. Całe Yakitori z mięsem z kurczaka. 2. Całe Yakitori z mięsem wołowym. 3. Na przemian mięso kurczaka z porem. 4. Na przemian papryka z grzybami
SOS - MARYNATA Sos/marynata przygotowywana jest z Sake, Sosu sojowego oraz słodkiej odmiany wódki ryżowej(Nie pamiętam nazwy). Lecz w Polskich warunkach Sake można zastąpić czystą(Polecałbym coś droższego niż 17zł za 0,5L) a te słodką wódkę można zamienić winem słodkim lub pół słodkim(bardziej polecam słodkie i też nie za 9.99zł). Potrzebny też będzie cukier oraz sos do Teryiaki? chociaż można go pominąć xP
Proporcje Sosu/Marynaty są sprawą indywidualną... w większości przepisach jest 100ml sosu sojowego/50ml Sake/50ml Mirin(przypomniałem sobie nazwę :D tej słodkiej wódki) oraz 1.5 - 2 małe łyżeczki cukru.
Wszystkie składniki wyżej dodajemy razem i mieszam, następnie dodajemy do tego kawałki kurczaka(Kawałki powinny być średniej wielkości by nadawały się na szaszłyki) i zostawiamy w lodówce na 5h (Mnie wystarczyło 4h)
Kiedy kurczak w marynacie będzie gotowy można zacząć go nadziewać na szaszłyki (moje było kurczak-por-kurczak-por... itd.)
Następnie na patelnie z odrobiną rozgrzanego oleju kładziemy Yakitori i smażymy je obracając co jakiś czas by wszystkie strony kurczaka były przyrumienione, można też polewać odrobiną sosu podczas smażenia... (UWAGA: CHOLERSTWO STRASZNIE PRYSKA :D JAK SIĘ ZŁĄCZY OLEJ Z SOSEM SOJOWYM)
Inną formą pieczenia jest wsadzenie tego na tace z folią do piekarnika... niestety nie wiem jaka temperatura powinna być :/ ale powinno być pieczone szybko by kurczak nie wysechł... do 10 - 12min.(Z tym że należy raz wyjąć i przekręcić Yakitori)
Po upieczeniu/usmażeniu należy Yakitori potraktować odrobiną sosu teryiaki.
I już... >_>
Zrobiłem to raz eksperymentalnie w domu... i nie zostało wiele dla mnie :/
|
Iwaya - 2010-05-16 20:52:44 |
no no, wygląda smakowicie :) Mówisz że te 4h wystarczyły żeby kurczak przesiąknął marynatą ? Tego pora do marynaty też wrzucamy czy on tak tam na surowo idzie ^^: ?
|
Kravix - 2010-05-16 20:58:25 |
Iwaya napisał:Tego pora do marynaty też wrzucamy czy on tak tam na surowo idzie ^^: ?
Por idzie surowy :) Do marynaty ląduje tylko kurczak lub inne mięso.
|
KatadziinaChan - 2010-05-16 21:05:35 |
Wygląda dosyć ciekawie, ale raczej się nie zmuszę, żeby coś takiego przyrządzić. Powiedzmy, że nie przepadam za kurczakiem xD
|