cc66ff
Jest wiele przepisów na Yakitori ale podam ten na którym ja sam bazowałem. Yakitori są to szaszłyki robione na grillu lecz można je też zrobić w warunkach domowych na patelni.
Orgynalny przepis jest robiony z wołowiny/wątróbką ale można go zastąpić oczywiście mięsem z kurczaka...
Są 4 formy... chociaż może i więcej nie jestem pewien. (I oczywiście można je robić w dowolnej kolejności)
1. Całe Yakitori z mięsem z kurczaka.
2. Całe Yakitori z mięsem wołowym.
3. Na przemian mięso kurczaka z porem.
4. Na przemian papryka z grzybami
SOS - MARYNATA
Sos/marynata przygotowywana jest z Sake, Sosu sojowego oraz słodkiej odmiany wódki ryżowej(Nie pamiętam nazwy). Lecz w Polskich warunkach Sake można zastąpić czystą(Polecałbym coś droższego niż 17zł za 0,5L) a te słodką wódkę można zamienić winem słodkim lub pół słodkim(bardziej polecam słodkie i też nie za 9.99zł). Potrzebny też będzie cukier oraz sos do Teryiaki? chociaż można go pominąć xP
Proporcje Sosu/Marynaty są sprawą indywidualną... w większości przepisach jest 100ml sosu sojowego/50ml Sake/50ml Mirin(przypomniałem sobie nazwę tej słodkiej wódki) oraz 1.5 - 2 małe łyżeczki cukru.
Wszystkie składniki wyżej dodajemy razem i mieszam, następnie dodajemy do tego kawałki kurczaka(Kawałki powinny być średniej wielkości by nadawały się na szaszłyki) i zostawiamy w lodówce na 5h (Mnie wystarczyło 4h)
Kiedy kurczak w marynacie będzie gotowy można zacząć go nadziewać na szaszłyki (moje było kurczak-por-kurczak-por... itd.)
Następnie na patelnie z odrobiną rozgrzanego oleju kładziemy Yakitori i smażymy je obracając co jakiś czas by wszystkie strony kurczaka były przyrumienione, można też polewać odrobiną sosu podczas smażenia... (UWAGA: CHOLERSTWO STRASZNIE PRYSKA JAK SIĘ ZŁĄCZY OLEJ Z SOSEM SOJOWYM)
Inną formą pieczenia jest wsadzenie tego na tace z folią do piekarnika... niestety nie wiem jaka temperatura powinna być ale powinno być pieczone szybko by kurczak nie wysechł... do 10 - 12min.(Z tym że należy raz wyjąć i przekręcić Yakitori)
Po upieczeniu/usmażeniu należy Yakitori potraktować odrobiną sosu teryiaki.
I już... >_>
Zrobiłem to raz eksperymentalnie w domu... i nie zostało wiele dla mnie
cc66ff
Iwaya napisał:
Tego pora do marynaty też wrzucamy czy on tak tam na surowo idzie ^^: ?
Por idzie surowy
Do marynaty ląduje tylko kurczak lub inne mięso.
Meijin
Wygląda dosyć ciekawie, ale raczej się nie zmuszę, żeby coś takiego przyrządzić. Powiedzmy, że nie przepadam za kurczakiem xD
*.*
Offline