Japończycy są jak wiadomo wrażliwi na piękno rzeczy codziennych, dlatego ważny jest nawet sposób podania posiłku w taki sposób, aby był on ucztą nie tylko dla podniebienia, ale także dla oczu.
Co myślicie o takim sposobie podawania posiłków, czy też uważacie, że jest to takie ważne i warte wysiłku, no i czy sami też chcielibyście dostawać tak przygotowane dnia, przy odpowiednio zaaranżowanym stole czy talerzu?
Offline
Host
O, kurczę *___* Jak to musi genialnie smakować, szczególnie podane w takiej formie... I najlepsze jest to, że te porcje wyglądają tak, jakby rzeczywiście można się było nimi najeść *kręci głową na wspomnienie eleganckich restauracji*
Offline
Jak dla mnie przepiękne ^^ a na trzecim zdjęciu to chyba marcepanowy kwiatek, tak mi to przynajmniej wygląda . Mówi się, że jemy pierwsze oczami i może coś w tym jest, na pewno przyjemniej jest usiąść przy ładnie podanych potrawach bo aż chce się jeść (chociaż ja mam tak, że jak coś jest ładnie podane to nie chcę tego ruszać bo za ładnie wygląda żeby to psuć xD). Japończycy ogólnie zwracają dużą uwagę na jakość z tego co zauważyłam więc nic dziwnego, że potrawy też zazwyczaj są ładnie i estetycznie podane. Muszę pogrzebać w książce bo chyba coś na temat estetyki stołu też coś widziałam tam ~
Btw. przypomniało mi się jak byłam w koreańsko-japońskiej restauracji we wrocławiu, też wszystko było ładnie podane w takich boxach a dodatkowo na początku dostawało się zieloną herbatę i miso z tofu jako przystawkę do zamówienia ^^
♥ AKAME 赤亀 ♥ 仁仁 ♥ 横尾渉 Wataru ♥
Offline
Mi się to naprawdę podoba, zawsze lubiłam takie dbanie o szczegóły, o wygląd a nie tylko o smak ... tak jak u nas dostaniesz po prostu talerz z niekoniecznie ładnie nałożonym jedzeniem i sztućce. ja aż głodna się zrobiłam na widok tych zdjęć. Podoba mi się też to, że to mniejsze porcje a nie tak jak czasem jest nawalone u nas .
Offline