Meijin
weź Sayuu chce takie, buu kup mi xd
co do drugiego zdjęcia, ja bym nie mogła pracować tak przy słodyczach, zeżarłabym je xDD
Offline
Meijin
<ślini klawiaturę> To muszą być pyszności, zjadłabym wszystkie =D
*.*
Offline
cc66ff
przepisay, proste weź melon albo wodorosty, trochę cukru, mąkę i wodę zmieszaj i wstaw do pieca xD
No japończycy mają czasami dziwne upodobania smakowe np. w sprawie lodów... ciekawe czy u nas przyjęłyby się lody o smaku słodkich ziemniaków, krewetek czy kukurydzy xD Ciekawostka - w Boże Narodzenie w Japonii jada się ciasto z truskawkami Przykład takiego ciasta :
Do Japonii dotarł też sękacz i jest tam ponoć naprawdę lubiany i wypiekany ale raczej w cukierniach niż w warunkach domowych. Co więcej każdy region Japonii wypieka charakterystyczne dla siebie ciasteczka i zwyczajem jest że jeśli się podróżuje do innego regionu Japonii zabiera się owe ciasteczka dla bliskich żeby ich obdarować
Kilka ciekawych ciastek :
Taiyaki - ciasteczka w kształcie ryby nadziewane zazwyczaj fasolą na słodko
Yokan - słodkość zrobiona z fasolki azuki, agar-agar (substancja żelująca zrobiona z alg) i cukru.
W ogóle ta fasolka na słodko pojawia się w większości deserów czy słodkości takich nie importowanych przynajmniej z moich obserwacji tak wynika ;D
♥ AKAME 赤亀 ♥ 仁仁 ♥ 横尾渉 Wataru ♥
Offline
kurczę, u nich z ciastkami jest tak samo, jak z lodami - dziwne smaki w ogóle z kosmosu wzięte.
dla mnie fasolka, algi i tym podobne rzeczy nie zaliczają się pod pojęciem "ciastko", ale co tam xD
za to to truskawkowe ciasto to zjadłabym bez wahania, no może lekko obawiając się, czy w środku nie ma udka z kurczaka bądź brukselki xD
Offline